Ontharding in jouw tuin: een stap naar een gezondere en duurzamere leefomgeving
- Gezondere leefomgeving
Wonen en werken in een natuurlijke, groene omgeving heeft bewezen positieve effecten op onze gezondheid. Mensen slapen beter, ervaren minder stress en hebben een lager risico op ziekten. Bovendien zuiveren bomen en planten de lucht, wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit.
- Betere waterhuishouding
Door verharding te verwijderen, kan regenwater gemakkelijker in de bodem dringen. Dit vermindert de belasting op rioleringen en helpt overstromingen te voorkomen. Daarnaast fungeert de bodem als een natuurlijke spons, waardoor er een waterreserve ontstaat die nuttig is tijdens droge periodes.
- Koelere omgeving
Verharde oppervlakken zoals asfalt en beton houden warmte vast, wat bijdraagt aan hogere temperaturen in woongebieden. Groen daarentegen heeft een verkoelend effect dankzij schaduw en waterverdamping, wat vooral tijdens hittegolven voor verlichting zorgt.
- Verhoogde biodiversiteit
Het vervangen van harde oppervlakken door diverse beplanting creëert nieuwe habitats voor insecten, vogels en andere dieren. Een grotere verscheidenheid aan planten en dieren verhoogt de veerkracht van de natuur tegen ziekten en klimaatverandering.
Ook overtuigd?
Het ontharden van jouw tuin biedt tal van voordelen die bijdragen aan een duurzamere en gezondere leefomgeving. Door verharding te vervangen door groen, investeer je niet alleen in het milieu, maar ook in jouw eigen welzijn en dat van jouw gemeenschap. Overweeg daarom om stappen te zetten richting een groenere tuin en ervaar zelf de positieve impact van ontharding.
Wat is ontharden (niet)?
Dat ontharden nodig is, staat vast. Maar wat ontharden precies inhoudt en wat niet, leggen we hier uit. Op de figuur zie je links de meest verharde situatie en rechts de meest gezonde. De lijn markeert de overgang tussen verhard en onthard.
Ontharden is het fysiek wegnemen van verharde ruimte, zoals wegen, parkings, gebouwen, terrassen en opritten. Daardoor kan de bodem opnieuw water opnemen en andere Als natuurlijke functies vervullen. (www.omgeving.vlaanderen.be/nl/ontharden)
Afbeelding: Wat is ontharden? — Breekijzer vzw
Bij volledige verharding kan er geen licht, lucht of water aan de bodem.
Regenwater stroomt direct weg, wat leidt tot overstromingen, droogte en verhoogde rioleringskosten. Verharding houdt warmte vast en verergert extreme hitte. De bodem onder de verharding is dood en biedt geen leefruimte aan planten, dieren, of andere levende organismen.
Waterdoorlatende verharding is geen ontharding.
Er zijn steeds meer soorten en varianten, zoals grasbeton, kiezels, klinkers en andere materialen met diverse soorten fundering. Hoewel deze verharding water in verschillende mate laat infiltreren, blijft het verharding: het materiaal blijft warmte vasthouden en er is niet of nauwelijks sprake van een gezonde levende bodem.
We spreken over volwaardige ontharding als de bodem toegang heeft tot licht, lucht en water.
Ook hier is er sprake van gradaties: een gezonde, begroeide bodem met bomen werkt beter als spons en biedt meer verkoeling dan een saai gazon. Voor planten, mensen en andere dieren is het er aangenaam vertoeven.
Eens onthard, kan de sponswerking van de bodem herstellen en kan het groen opnieuw beginnen groeien. Daar is tijd en ook wel wat zorg voor nodig. Reden te meer om onnodige nieuwe verharding te vermijden. Bodems die nooit verhard zijn, scoren beter op alle fronten.