aaa
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Dieren (identificatie en registratie)

Wat?

Houders van schapen, geiten en herten, rundvee, varkens (vanaf 1 stuk) of pluimvee (vanaf 200 stuks) zijn verplicht hun dieren te registreren in Sanitel. Dat is het identificatie- en registratiesysteem (I & R) dat door Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) bijgehouden wordt.

Elk rund, varken, schaap, geit of hert moet ook geïdentificeerd worden met een erkend oormerk te verkrijgen bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Bij pluimvee wordt de productieronde geïdentificeerd in plaats van elk individueel dier.

Alle honden die geboren zijn na 1 september 1998 moeten volgens het KB van 17 november 1994 worden geïdentificeerd en geregistreerd bij de Belgische Vereniging voor Identificatie- en Registratie van Honden (BVIRH). Als bewijs hiervan kregen de eigenaars een identificatie- en registratiecertificaat (geel formulier).

Het KB van 7 juni 2004 vermeldt dat alle honden geregistreerd na 7 juni 2004 in het bezit dienen te zijn van een paspoort in plaats van een identificatie- en registratiecertificaat. Een Europees reglement verplicht immers alle eigenaars van honden, katten en fretten die vanaf 1 oktober 2004 met hun dier in Europa reizen over een paspoort dienen te beschikken voor hun dier.

De identificatie kan door middel van een microchip of een tatoeage. Het eerste wordt aangebracht door een dierenarts en het tweede door een dierenarts of een tatoeëerder die lid is van een erkende vereniging. De dierenarts of tatoeëerder geeft u onmiddellijk het paspoort en stuurt alle documenten naar de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH). Daarna ontvangt u per post twee zelfklevende etiketten met de gegevens van de hond en uw adresgegevens. U moet deze etiketten in het paspoort kleven. Zij zijn een bewijs van de identificatie en registratie van uw hond. U ontvangt ook een kaart om latere veranderingen van adres of verantwoordelijke te melden. Deze kaart gebruikt u ook als uw hond overlijdt. Als uw hond weggelopen of gestolen is, telefoneert u naar de BVIRH, tel. 070 222 445.

Paarden en ezels dienen ook geïdentificeerd te worden. De identificatie van paarden en ezels bestaat uit een paspoort, een chip en een incodering in een centrale databank. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen paarden en ezels met en zonder een stamboek. Eigenaars van de eerste categorie dienen contact te nemen met de verantwoordelijken van het stamboek. Deze zullen een Europees Paarden Paspoort (EPP) uitschrijven. Eigenaars van paarden en ezels zonder stamboek vragen de verantwoordelijken van het stamboek waar hun paard of ezel het best op gelijkt zodat zij een EPP kunnen uitschrijven.

Het Vlaams paardenloket
Bij het Vlaams Paardenloket kan iedereen gratis terecht met vragen rond de paardenhouderij. Welke vergunningen heb ik nodig? Moet ik aangifte doen bij de Mestbank? Mag ik paarden van vrienden transporteren? Is mijn paard correct geïdentificeerd…? Voor al deze vragen staat het loket voor u klaar.

Functies van het Paardenloket:

  • contact- en aanspreekpunt voor de paardensector en overheid;
  • analyse- en adviespartner voor de sector en overheid;
  • kennis- en documentatiecentrum.

Info:

  • Dierengezondheidszorg Vlaanderen, dienst I & R, Deinse Horsweg 1, 9031 Drongen, tel. 070 22 00 23, fax 070 22 01 22,  e-mail: i&r@dgz.be, website
  • Belgische Vereniging voor Identificatie- en Registratie van Honden (BVIRH), Postbus 168, 1060 Brussel 6, tel. 070 22 24 45, fax 070 22 24 46, e-mail: info@abiec-bvirh.be, website
  • vzw Vlaams Paardenloket, Duboislaan 2, 1560 Hoeilaart, tel. 02 658 09 50, fax 02 659 09 51, info@vlaampaardenloket.be, website

Bookmark and Share