aaa

Europese handicapkaart EDC

De European Disability Card (EDC) is een Europese handicapkaart waarmee je als persoon met een handicap voordelen kan genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten. 
De kaart is geldig in België en in zeven andere deelnemende Europese landen: Cyprus, Estland, Finland, Italië , Malta, Slovenië en Roemenië. De kaart is strikt persoonlijk en bewijst dat je een handicap hebt.

Voorwaardenedc-400x256

Je kunt de kaart aanvragen als je erkend bent als persoon met een handicap door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).
Ook als je een tegemoetkoming of voordeel krijgt van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, kan je recht hebben op de European Disability Card.

Procedure

De European Disability Card (EDC) aanvragen

  • Als je erkend bent door het VAPH, kan je de kaart aanvragen bij het VAPH. Je kan deze kaart enkel digitaal aanvragen via het digitale loket mijnvaph.be (externe website). In uw persoonlijk dossier gaat u naar de tab ‘EDC’ waarna u op de tekst ‘vraag een nieuwe kaart aan’ klikt. De kaart wordt dan aangemaakt en met de post naar uw persoonlijk adres verstuurd.
  • Indien je erkend bent door het VAPH, maar geen toegang hebt tot internet of mijnvaph met een e-ID kaartlezer, kan het provinciaal kantoor van het VAPH deze aanvraag voor je indienen via het  digitale loket mijnvaph.be (externe website).
  • Als je een tegemoetkoming of voordeel krijgt van de FOD Sociale Zekerheid, dan kan je de kaart aanvragen via het online contactformulier (externe website) van de Directie-Generaal voor Personen met een Handicap.
  • Je kan ook terecht bij het OCMW voor de administratieve ondersteuning voor het aanvragen van deze kaart.

De European Disability Card (EDC) gebruiken

Met de European Disability Card (EDC) kan je bij de deelnemende partners (musea, pretparken, toeristische verblijven…) genieten van bepaalde maatregelen om je bezoek te vergemakkelijken (kortingen, brochures in eenvoudige taal, vlottere toegang tot attracties, assistentie, gespecialiseerde gidsen,...). Neem contact op met de organisator van de plaats die je bezoekt of raadpleeg de website van de organisatie om te weten welke voordelen je als kaarthouder geniet.

 Je kan hier de brochure nalezen : edc-brochure-nl (pdf, 311.7 kB)

edc-logo
Klik om te vergroten

Alle nieuws