Informatie over contact tracing.

De lokale overheid voert sedert 11 mei contactonderzoek uit om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen.

Onze gemeente gaat bijkomend actief lokale uitbraken beheren en werkt complementair met het centrale (Vlaamse) contact en opsporingswerk. Deze lokale opsporing wordt uitgevoerd door de maatschappelijk werkers van onze sociale dienst.

Hoe werkt contact tracing?

Aan mensen die ziek zijn door besmetting met het coronavirus wordt gevraagd met wie ze contact hebben gehad. Het is immers mogelijk dat die personen (ook) besmet zijn.

Die contactpersonen worden daarom opgebeld of bezocht. Ze krijgen advies over wat ze moeten doen om te vermijden dat ze op hun beurt andere mensen in hun omgeving ziek maken.

Hoe meer besmettingen op die manier vermeden worden, hoe beter.

Om een antwoord te bieden op vragen van betrokkenen en contactpersonen over dit onderzoek, maakte de overheid een folder.

In deze coronatijden zijn fraudeurs heel creatief met hun pogingen tot oplichting. Hoe kan je echte oproepen onderscheiden van frauduleuze telefoontjes?

De coronaopsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811. Als je gecontacteerd wordt vanop een ander nummer, kan je er zeker van zijn dat het gaat om een oplichter.

Meer informatie over contact tracing en de nodige voorzichtigheid die je best aan de dag brengt, kan je raadplegen via dit VRT nieuws artikel: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/06/opgelet-contactopsporing-bij-coronabesmetting-gebeurt-alleen-me/