31 MEI – WERELDDAG ZONDER TABAK

WereldDag zonder tabak, de gelegenheid om te stoppen met roken?

Al sinds 1988 is 31 mei Werelddag Zonder Tabak. Deze werelddag werd in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en het is een uitstekende gelegenheid om extra aandacht te hebben voor rookstop.

Waarom stoppen met roken?

Stoppen met roken heeft heel wat voordelen, niet alleen op je gezondheid, maar ook op je omgeving en je portemonnee. Al in de eerste uren en dagen merk je dat je je beter begint te voelen, je kan beter ademhalen, je uithouding verbetert, je smaak en geur verbeteren… Ook je omgeving ondervindt al heel snel de voordelen van jouw rookstop: mensen in je buurt ademen jouw rook niet meer in, de gevaren van passief meeroken verminderen aanzienlijk, de geur verdwijnt uit je kledij, je bent vitaler… Sigaretten zijn ook duur. Door te stoppen kan je veel geld uitsparen.

We moeten je dus niet vertellen dat het een goede keuze is om een stoppoging te ondernemen. Geslaagd of niet, elke rookstoppoging brengt je uiteindelijk dichter bij stoppen.

Coronavirus: lopen rokers meer risico?

Het Coronavirus verspreidt zich over heel Europa en is niet weg te branden uit het nieuws. Een belangrijke vraag die aan bod komt is ‘Lopen rokers meer risico’s?’.

Dokter Mathijs Goossens: “We weten al dat dat het geval is voor andere infectieziektes zoals de seizoensgriep, tuberculose, pneumokokkenlongontsteking of legionella-ontsteking. Voor het Coronavirus hebben we nog niet voldoende bewijs. We kunnen dus niet met zekerheid bevestigen dat een roker sneller zal besmet raken met het coronavirus dan iemand anders.”

Het is echter wel heel aannemelijk dat rokers een hoger risico lopen op complicaties door het virus. Tabak tast het verdedigingsmechanisme van de longwegen aan. De longen van rokers kunnen zich dus minder goed verdedigen tegen aanvallen van griep en waarschijnlijk ook van het Coronavirus. Stoppen met roken is altijd een goed idee, maar in tijden van Corona extra belangrijk! Zelf op het moment dat je al besmet bent, kan stoppen met roken een positieve invloed hebben op je genezingsproces.

31 mei, Werelddag Zonder Tabak

De Werelddag Zonder Tabak is dus een ideale dag om de (e-)sigaret aan de kant te leggen en rookvrij de zomer in te gaan.

Meer weten, hulp nodig bij je stoppoging of andere vragen? Contacteer Tabakstop op het gratis nummer 0800 111 00 of neem een kijkje op de website: www.tabakstop.be

Veer meer informatie over promotiematerialen rond rookstop kan je terecht bij alana@logo-oostbrabant.be

Terug naar alle nieuws