Borstkankerpreventie - laat naar je borsten kijken!

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Vlaanderen en het is vaak ook een emotioneel moeilijk te verwerken aandoening. Als borstkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter. Borstkanker kan in een vroeg stadium opgespoord worden door een screenings of opsporingsmammografie.

Wat is een mammobiel?
Een mammobiel is een bus die speciaal ontworpen is voor het maken van een mammografie (rontgenfoto van de borsten).

Wie mag naar de mammobiel?
Alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar. Zij krijgen een persoonlijke, schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). De screeningsmammografie is om de twee jaar gratis voor wie aangesloten is bij een Belgisch ziekenfonds. Dus enkel vrouwen die de voorbije twee jaar geen gratis borstkankeronderzoek lieten doen, ontvangen een uitnodiging.

Hoe maak je een afspraak?
Op de uitnodigingsbrief staat een afspraak vermeld. Indien dit niet past, kan je bellen op het gratis nummer 0800 60160. Zonder afspraak kan je geen onderzoek laten uitvoeren. Vrouwen die hun laatste screeningsmammografie lieten uitvoeren bij een radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis, ontvangen een uitnodiging van die dienst. Ze kunnen wel kiezen om naar de mammobiel te komen. De mammobiel is ook toegankelijk voor rolstoelgebruiksters (via een lift). Graag vooraf even bellen.

Is het onderzoek gratis?
De tweejaarlijkse screeningsmammografie is gratis voor wie aangesloten is bij een Belgisch ziekenfonds. Het onderzoek is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen.

Waar en wanneer?

Parking sporthal de Warande van 24-31 januari 2020

Terug naar alle nieuws