Betaling en domiciliëring EcoWerf voortaan mogelijk via doccle

EcoWerf eerste afvalintercommunale in België die samenwerkt met doccle

In 21 van de 27 gemeenten die bij EcoWerf zijn aangesloten geldt voor de aanrekening van de huisvuil- en gft-ophaling het DifTar-systeem. Dit is een gedigitaliseerd systeem (elektronische chip en registratie) waarbij de inwoner voor zijn afval betaalt op basis van het gewicht en de afvalsoort. De gegevens zijn gekoppeld aan een digitale DifTar-rekening, die de inwoners kunnen beheren via het digitale platform www.mijnecowerf.be. Wie zijn afvalrekening niet digitaal wenst op te volgen, ontvangt een gedrukte betalingsuitnodiging per post. Op jaarbasis verstuurt EcoWerf ongeveer 200.000 betalingsdocumenten, ongeveer 14% van de aangesloten gezinnen ontvangt die digitaal. Omdat EcoWerf haar dienstverlening voortdurend tracht te verbeteren en investeert in duurzaamheid, slaat ze de handen in mekaar met doccle. Vanaf 10 december 2019 kunnen inwoners hun betalingsuitnodigingen van EcoWerf ontvangen en betalen via doccle, het grootste platform voor digitale administratie in België. Inwoners kunnen er hun documenten (bv. betalingsuitnodigingen) veilig en eenvoudig lezen, onmiddellijk online betalen en bewaren. Maar ook een domiciliëring aanvragen, volledig digitaal met een paar muisklikken, is voortaan mogelijk. Door deze samenwerking kiest EcoWerf voor digitalisering en voor een vlottere, efficiëntere en vooral milieubewustere administratie, met zo weinig mogelijk papier. Concreet hoopt EcoWerf op jaarbasis 25%, ofwel 50.000 gedrukte betalingsdocumenten en enveloppen uit te sparen. Het streefdoel voor EcoWerf is dat tegen eind 2022 50% van de betalingsdocumenten digitaal afgehandeld wordt. Voor de inwoners verloopt de betaling sneller en verkleint de kans op typefouten.

Meer gebruiksgemak, minder papier

Op jaarbasis verstuurt EcoWerf ongeveer 200.000 betalingsdocumenten naar de inwoners van 21 gemeenten waar EcoWerf het huisvuil en gft in DifTar-containers ophaalt: Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Geetbets, Haacht, Herent, Hoegaarden, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo en Zoutleeuw. Het gaat om 103.000 aangesloten gezinnen, waarvan momenteel 14% zijn betalingsuitnodiging al digitaal ontvangt via e-mail. De gebruiker moet hierbij wel nog alle betaalgegevens overnemen in zijn bankapplicatie. In doccle daarentegen verloopt de betaling automatisch, wat tijd bespaart en fouten bij het overtypen voorkomt. Door te investeren in een samenwerking met doccle, hoopt EcoWerf nog veel meer inwoners te overtuigen om digitaal te gaan. EcoWerf tracht om over een jaar het aantal digitale ontvangers naar 25% op te trekken, wat in totaal een jaarlijkse besparing zou betekenen van 50.000 gedrukte betalingsdocumenten en enveloppen. Het streefdoel voor EcoWerf is om tegen eind 2022 50% te behalen. Voor de gebruiker is doccle gratis. Bovendien is doccle altijd en overal beschikbaar via een computer, laptop en smartphone (app voor iOS en Android).

Inwoners die nog niet geregistreerd zijn op doccle, wachten best hun eerstvolgende betalingsuitnodiging af. Daarop staan de codes om te connecteren met doccle. Wie niet langer wil wachten, kan vanaf 10 december ook zijn codes opvragen bij EcoWerf via het contactformulier op de website of telefonisch op 0800/97 0 97.

De andere manieren van facturatie, zoals digitale betalingsuitnodigingen via Mijn EcoWerf, blijven bestaan.

Eenvoudig betalen, ook op de recyclageparken

Ook op haar recyclageparken streeft EcoWerf naar gemakkelijk en snel betalen. Naast bancontact, kunnen bezoekers sinds januari 2018 op het recyclagepark betalen met de DifTar-rekening. Vooral in gemeenten en steden waar de ophaling aan huis via het DifTar-systeem verloopt, maken de inwoners gebruik van hun bestaande DifTar-rekening: gemiddeld 38% van alle recyclageparkbezoekers betaalt nu via de DifTar-rekening. Op het recyclagepark in Keerbergen en Landen is dit zelfs respectievelijk 82% en 87%. In Landen werd het nieuwe recyclagepark zo ontworpen dat betalen via de DifTar-rekening de bezoeker tijd bespaart. Een recyclageparkbezoek verloopt daardoor vlotter.

Sinds september 2019 rustte EcoWerf ook al haar recyclageparken uit met een nieuwe terminal, waardoor contactloos betalen mogelijk is. Wettelijk is dit pas verplicht vanaf 1 januari 2020, maar EcoWerf wou de dienstverlening aan haar inwoners zo spoedig mogelijk aanbieden.

Over EcoWerf 

Intergemeentelijk milieubedrijf EcoWerf zet afvalpreventieprojecten op en zorgt voor de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval in 27 gemeenten in Oost-Brabant: Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw. In haar composteerinstallatie verwerkt EcoWerf jaarlijks zo’n 50.000 ton gft tot waardevolle compost.

342 medewerkers verzorgen samen de dienstverlening voor 434.000 inwoners. Dagelijks zijn er 60 ophaalwagens en containerwagens met meer dan 120 laders en chauffeurs op de baan en kunnen inwoners terecht bij meer dan 70 parkwachters in 25 recyclageparken en op 306 glasbolsites.

Meer informatie: www.ecowerf.be

Over doccle

Doccle is het grootste platform voor digitale administratie in België. Bijna 1,7 miljoen Belgen ontvangen, behandelen en bewaren documenten op doccle. Via een interactief platform dat alle documenten in één betrouwbare digitale omgeving samenbrengt, biedt doccle een veilig, eenvoudig en snel beheer van persoonlijke administratie. Gebruikers besparen hierdoor gemiddeld 31 uur per jaar. Daarom wil doccle minstens 80% van de Belgen overtuigen om een digitale brievenbus aan te maken.

Op doccle kan elke Belg zijn overheidsdocumenten ontvangen door te verbinden met eBox. Een greep uit de meer dan 100 bedrijven en organisaties die met doccle werken: Acerta, Attentia, CM, De Watergroep, Farys, IWVA, KBC, Liantis, OZ, Securex, Telenet, UZA, Vivalia, Vivaqua, Water-Link, Watz, Partena Professional, Provincie Antwerpen, UCM. Meer dan de helft van de top-25 van Belgische bedrijven, bevinden zich op doccle. Doccle ondersteunt ook meer dan 330 overheidsorganisaties en gemeenten die de elektronische handtekeningsfunctionaliteit gebruiken.

Meer info: doccle.be 

Terug naar alle nieuws