Vanaf woensdag 24 juli geldt code rood in het hele land

Het KMI kondigt voor morgen en de komende dagen code rood af wegens de hitte.

"Bij dergelijke extreem hoge temperatuurwaarden moeten bepaalde maatregelen genomen worden”, waarschuwt het KMI.
“Veel drinken, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden.
Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op.”

Bovendien is ook de ozonconcentratie hoog genoeg om de alarmfase af te kondigen. Vanaf morgen kan de hitte voor iedereen gevaarlijk zijn, niet alleen voor de klassieke risicogroepen zoals jonge kinderen en ouderen.

Neem volgende voorzorgen :

◾Sluit overdag rolluiken, gordijnen en ramen. Verlucht ’s nachts.
◾Gebruik een ventilator en/of klimaatregeling indien u over een beschikt. Indien niet, probeer een onderkomen te vinden in een koele plaats.
◾Maak uw lichaam meermaals per dag nat door gebruik te maken van een verstuiver, een washandje of door een douche of bad te nemen.
◾Drink veel water (ouderen: 1,5 liter water per dag) en eet normaal.
◾Probeer indien mogelijk binnen te blijven op de heetste momenten van de dag (11-21 uur). Bovendien zijn de ozonconcentraties over het algemeen 50% lager binnenshuis dan buitenshuis.
◾Indien u moet buitengaan: draag hoofdbescherming en lichte kledij.
◾Beperk fysieke en sportieve activiteiten. ◾Aarzel niet om een beroep te doen op een geneesheer, familie, buren, vrienden wanneer u zich onbehagelijk voelt.
◾Zorg dat u altijd water bij zich heeft wanneer u de deur uitgaat. En laat nooit iemand achter in de auto, ook geen dieren.

code rood

Check de website www.warmedagen.be  voor meer tips.

Terug naar alle nieuws