Noodweer verwacht: noodnummer 1722 geactiveerd

Dinsdagnamiddag is er zeer plaatselijk kans op felle onweersbuien. Vooral op het einde van de namiddag en 's avonds kunnen er meer gestructureerde zware onweders ontstaan.

Overvloedige neerslag, zware windstoten en hagel kunnen op sommigeplaatsen schade veroorzaken. Het KMI geeft vanaf 18.00 uur tot en met 23.00 uur code ORANJE voor onweer in het hele land.

Neem voldoende voorzorgsmaatregelen

  • Maak alles wat buiten los ligt of staat vast of haal het binnen. 
  • Parkeer auto’s zo min mogelijk in de buurt van bomen. 
  • Wees voorzichtig en blijf - indien mogelijk -  binnen en begeef je zo weinig mogelijk in het wegverkeer.

Heb je stormschade?

  • Gelieve de hulpdiensten op het terrein gerust te laten. Bel naar het noodnummer 1722 en je zal geholpen worden.
  • Verwittig meteen jouw verzekeringsmaatschappij. Neem zoveel mogelijk foto's en hou beschadigde zaken bij. Dat zal helpen bij het opmaken van jouw verzekeringsdossier.

Meer info over het noodnummer 1722

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende interventies van de brandweer. Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten. 
Tijdens storm of wateroverlast krijgen de noodcentrales tot vijf keer meer oproepen te verwerken dan normaal. Het zijn nog steeds de operatoren in de noodcentrales 112 die de oproepen naar 1722 zullen behandelen, maar dan op gescheiden telefoonlijnen waardoor ze eerst de meest dringende oproepen kunnen afhandelen. 

Hou hiermee rekening:

  • Als je tijdens storm of onweer toch voor niet-dringende brandweerinterventies naar het noodnummer 112 belt, zul je hoe dan ook gevraagd worden om het nummer 1722 te bellen.
  • Als je 1722 belt, vragen we je om geduld te oefenen. Haak niet in want daardoor kom je opnieuw achteraan de wachtrij terecht. Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes zeer snel hoog op.
  • De brandweer doet al het mogelijke om je zo snel mogelijk te helpen maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Dus als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet opnieuw om te vragen wanneer de brandweer komt.
  • Gezien het grote aantal oproepen, is het uitzonderlijk mogelijk dat jouw oproep wordt onderbroken terwijl je wacht. Indien dit het geval is, probeer dan wat later opnieuw.
  • Na het noodweer zal het nummer 1722 automatisch gedeactiveerd worden.
Terug naar alle nieuws