Zoek mee naar “de hoeve van hier”!

In ons stukje Vlaanderen, op de grens van Hageland en Haspengouw, zijn hoeves een belangrijk element van onze streekidentiteit. De historische hoeve is niet weg te denken uit ons landschap.

Toch is er weinig historisch onderzoek verricht naar de geschiedenis van boerderijen in Vlaanderen. Met het project Fier op de hoeve van hier wil Regionaal Landschap Zuid-Hageland deze leemte opvullen. Samen met Centrum Agrarische Geschiedenis willen we h...et verhaal vertellen van de historische hoeves in de gemeenten Kortenaken, Zoutleeuw, Landen en Geetbets. De typische kenmerken van de boerderijen in iedere gemeente staan hierbij centraal.

Misschien biedt onderzoek naar het erfgoedverhaal van jouw hoeve nieuwe mogelijkheden! Of als je hoeve geen landbouwbedrijf meer is, kan het blootleggen van de geschiedenis ervan misschien een richting voor herbestemming aanwijzen. Dit onderzoek wil historiek verbinden met actuele noden en samen zoeken naar manieren waarop historische hoeves vandaag levend en dynamisch kunnen zijn.

Archieven en historische informatie over hoeves zijn zeldzaam en verspreid. Dit project kan dus alleen maar in samenwerking met de eigenaars van (gewezen) hoeves slagen! Om de historisch waardevolle hoeves in kaart te brengen, zijn we op zoek naar allerhande historisch materiaal: foto’s, archiefstukken, interessante verhalen,… iedere bijdrage aan dit project is meer dan welkom! Het schrijven van de geschiedenis van een hoeve is een nog grotere uitdaging. Denk jij te wonen in een historische hoeve, die daarbij kenmerkend is voor onze streek? Vraag je je af op welke manier je haar typisch streekeigen karakter kan versterken? Of wil je graag meewerken aan dit project en de geschiedenis van jouw hoeve in kaart brengen, contacteer dan zeker: claudia.houben@cagnet.be, info@rlzh.be of +32 468 42 95 59

Terug naar alle nieuws