Verplichte sterilisatie van huiskatten

In 2012 is in België het meerjarenplan voor de sterilisatie van huiskatten van start gegaan. (Koninklijk besluit betreffende het meerjarenplan voor de sterilisatie van huiskatten dd. 03 augustus 2012)

Tot nu waren de verplichte sterilisaties van te adopteren katten enkel van toepassing voor asielen. Dit najaar verandert er echter voor iedereen in het bezit van een kattin of kater iets binnen dit meerjarenplan.  Vanaf 1 september 2014 moet élke verantwoordelijke die katten wil verhandelen, ook gratis weggeven, de dieren voorafgaandelijk steriliseren/castreren, chippen en registreren. 

Wat betekent dit voor u, als katteneigenaar?

U kan niet langer kittens weggeven of verkopen zonder dat deze eerst gechipt, geregistreerd en gesteriliseerd werden.  Deze kosten kunnen hoog oplopen, maar zijn eenvoudig te vermijden door uw dieren nu al te laten behandelen bij een dierenarts.  De kattenpil geeft hiervoor niet voldoende garantie.

Zoekt en vindt u een nieuwe thuis voor uw volwassen kattin of kater, ook dan moet het dier in orde zijn met deze nieuwe wetgeving.

Reden te meer dus om nu al uw voorzorgen te nemen en uw kattin of kater te laten behandelen. Doe het voor de gezondheid van uw kat, om overlast in uw buurt, dierenleed en onnodige kosten te vermijden.

Onthoud: dieren ergens achterlaten met de bedoeling er zich van te ontdoen, is strafbaar!

Voor meer inlichtingen kan u terecht op de milieudienst, tel. 011/58 65 62 of wimc@geetbets.be

Terug naar alle nieuws